A hála érzését nem csak akkor érdemes gyakorolni, amikor minden jól megy, semmi nehézségünk nincs, hanem minden egyes nap, még akkor is, ha nehezünkre esik a megadatott jó dolgokra fókuszálni. Bárki, aki akar találni örömteli pillanatot a napjában, az fog is találni.

A szakemberek kutatási anyagából kiolvasható, hogy a rendszeres hálaadás, akár minden este hála-napló vezetésével, akár csak megállni napközben többször is és az adott jó dologra koncentrálva tudatosan örömöt megélni, hálát adni, az hozzájárul a jóllétünkhöz, a testi-lelki egészségünkhoz, képes oldani a szorongásunkat. Ez a gyakorlat segít, hogy megtanuljuk megélni a jelent, hiszen, ha minden este hálát adok azért, ami aznap történt velem, akkor jobban meg fogom figyelni a napom egyes elemeit, élményeit.

A hála rendszeres gyakorlása nem egy szemellenző, nem azt jelenti, hogy eltagadom a nehézségeimet, hanem inkább ez egy zseblámpa a sötétben, ahol megvilágíthatom a rossz élményeimet is, de a jó élményeimet is, és a gyakorlat közben mi a jó élményekre irányítjuk a fényt. Ezáltal egy pozitívabb érzésvilág lesz úrrá rajtunk, amely állapotban könnyebben teremtjük az utat, amit járni szeretnénk, könnyebben megbocsátunk magunknak vagy másoknak, és egy emelkedettebb hangulatba kerülünk. Ez annyi, de annyi előny, hogy kár lenne elpocsékolni ezt a tudatosságot kívánó és eredményező életjobbító gyakorlatot. 🙂